Disto A3 problem

Techniques, equipment and issues. Also visit the NSS Survey & Cartography Section.

Moderator: Moderators

Disto A3 problem

Postby Lux » Dec 13, 2009 8:46 am

Not a while ago my friend gave me his old leica disto a3 (modded with bluetooth).

But it looks like it doesnt work as its supposed to.
when measuring over 14m, it prints only error "255".
anyone knows whats the problem?
Lux
Infrequent Poster
 
Posts: 3
Joined: Dec 13, 2009 8:39 am
  

Re: Disto A3 problem

Postby John Lovaas » Dec 13, 2009 9:43 am

Lux-

The '255' error is a standard Leica code- it means the rangefinder isn't getting enough of the reflected light to get a reading.

When I get the message on my Disto X, it is because A) the instrument doesn't like the target or B) I'm not holding the instrument still.

What are you using for a target? Is there a lot of ambient light when you get the error?
imbecile sheepherder.
User avatar
John Lovaas
NSS Hall Of Fame Poster
 
Posts: 590
Joined: Sep 6, 2005 9:10 am
Location: Woodstock, Illinois
  

Re: Disto A3 problem

Postby Lux » Dec 13, 2009 9:56 am

i'm using it in cave surveying, so there is not much of ambiental light.

i even tried it in pitch-black area, but same thing.
also, leica troubleshooting page says that for error 255 i should use targeting plate, but i have no idea what that is. :down:
Lux
Infrequent Poster
 
Posts: 3
Joined: Dec 13, 2009 8:39 am
  

Re: Disto A3 problem

Postby Scott McCrea » Dec 13, 2009 10:54 am

The obvious, simple question is are the batteries good?
Scott McCrea
SWAYGO
User avatar
Scott McCrea
Global Moderator
 
Posts: 3198
Joined: Sep 5, 2005 3:07 pm
Location: Asheville, NC USA
NSS #: 40839RL
Primary Grotto Affiliation: Flittermouse Grotto
  

Re: Disto A3 problem

Postby Lux » Dec 13, 2009 3:11 pm

Yes, i replaced them, even tried with rechargable ones... but nothing.
Lux
Infrequent Poster
 
Posts: 3
Joined: Dec 13, 2009 8:39 am
  

Re: Disto A3 problem

Postby NZcaver » Dec 13, 2009 6:14 pm

John is quite correct about the 255 error. It's the common code for most (all?) Disto units when the unit is out of range or otherwise can't get a good reflection off a target. Have you tried targeting onto a light-colored flat wall over 14m away? It *should* be able to go to 80m without a target plate. If the batteries are good and the lens is clean and it still does it, unfortunately you might have a bad unit.

For more information, click here and download the manual for the A3 (assuming you don't have it already). It's in PDF format, and it's free to download.
User avatar
NZcaver
Global Moderator
 
Posts: 6355
Joined: Sep 7, 2005 2:05 am
Location: Anchorage, Alaska
Name: Jansen
NSS #: 50665RL
  

Re: Disto A3 problem

Postby LWB » Jan 5, 2010 10:55 pm

Has the Disto ever been taken apart? Since you say it has been modified with bluetooth, I would be concerned that enough screws were removed to disturb the factory alignment - which could certainly give the errors you are getting

The Disto X instructions are careful to warn against removed more than one screw at a time so the alignment is not affected.

I don't know that there is any way to fix it, if this is your problem.
LWB
Prolific Poster
 
Posts: 117
Joined: Oct 29, 2007 7:36 pm
  


Return to Survey and Cartography Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users