Take The Earth Quiz

Topics and issues of interest to cavers which are not related to caving. No political or religious discussions, please.

Moderator: Moderators

Take The Earth Quiz

Postby Wayne Harrison » May 2, 2006 9:48 am

The following questions were asked during Earth Day in Aspen. Kevin Ward of Aspen Science Center made up the quiz. Nine-year-old Jessica Tyler got the most quiz questions correct (14). Can you beat her? Answers are listed below.

Questions

1. Every day, a person produces ____ pounds of waste.
A) 1/2 B) 1 C) 3 D) 4

2. What percentage of trash is recyclable?
_ A) 10 percent B) 25 percent C) 50 percent D) 75 percent

3. What percentage of our trash actually is recycled?
_ A) 5 percent B) 10 percent C) 25 percent D) 50 percent

4. How much of an average dump is made up of paper?
_ A) 30 percent B) 20 percent C) 40 percent D) 50 percent

5. Earth spins at about _____ miles per hour at the Equator
_ A) 12 B) 52 C) 365 D) 1000

6. ____ tons of meteor dust falls to Earth every day.
_ A) 12 B) 420 C) 1,000 D) 3,250

7. How much of the Earth's surface is used to grow food?
A) 11 percent B) 32 percent C) 56 percent D) 47 percent

8. On the open sea a Tsunami may be only a few feet high, but can be_____ feet long.
A) 12 B) 100 C) 45 D) 150

9. Tsunami waves travel at ____ mph as they move through the ocean?
_ A) 70 B) 150 C) 500 D) 650

10. If we recycled every plastic bottle we used -- or didn't use them -- we would keep how many tons of plastic out of landfills.
_ A) 8 million B) 2 billion C) 130 million D) 210 million

11. Recycled aluminum saves how much energy compared to virgin aluminum.
_ A) 95 percent B) 63 percent C) 25 percent D) 75 percent

12. Recycling of one aluminum can save enough energy to run a TV for
A) 17 minutes B) 3 hours C) 65 minutes D) 2 hours

13. Recycled paper generates ________ less air pollution than virgin paper
A) 20 percent B) 54 percent C) 87 percent D) 95 percent

14. Production of recycled paper uses __ less water
A) 20 percent B) 30 percent C) 80 percent D) 92 percent

15. Each ton of recycled paper saves ___lbs. of air pollution
A) 10 B) 12 C) 60 D) 32

16. Recycling one glass bottle saves enough energy to light a 100-watt bulb for ______hour(s).
A) 1 B) 4 C) 5 D) 3

17. Almost _____ of the planet is covered by oceans and seas.
A) 25 percent B) 75 percent C) 40 percent D) 60 percent

18. Of all the water in the world, how much is drinkable?
A) 30 percent B) 20 percent C) 10 percent D) 1 percent

19. What is the longest river in the world?
A) The Nile B) Amazon C) Mississippi D) Rhine

20. How fast can mud flow?
A) 10 mph B) 27 mph C) 52 mph D) 100 mph

21. What is the Earth's atmosphere mostly composed of?
A) Oxygen B) Nitrogen C) Carbon Dioxide D) Hydrogen

22. What is the highest waterfall in the United States?
_ A) Yosemite Falls
B) Niagara Falls C) Powell Falls D) Rushmore Falls

23. Which of the following sources stores the greatest volume of fresh water worldwide?
_ A) lakes B) ground water C) streams D) clouds

24. How many lightning strikes occur worldwide every second?
_ A) 100 B) 20 C) 70 D) 40

25. On average, how much water is used worldwide each day in gallons?
_ A) 4 billion B) 14 billion C) 40 billion D) 400 billion

ANSWERS













(scroll down)











1. D 2. D 3. C 4. C 5. D 6. C 7. A 8. B 9. C 10. B 11. A 12. B 13. D 14. C 15. C 16. B 17. B 18. D 19. A 20. D 21. B 22. A 23. B 24. A 25. D
User avatar
Wayne Harrison
NSS Hall Of Fame Poster
 
Posts: 2382
Joined: Aug 30, 2005 5:29 pm
Location: Pine, Colorado
NSS #: 18689 FE
Primary Grotto Affiliation: unaffiliated
  

Postby erebus » May 2, 2006 10:06 am

18 for me.

#10 is not answerable, though - there's no time frame.
erebus
NSS Hall Of Fame Poster
 
Posts: 203
Joined: Sep 25, 2005 4:54 pm
NSS #: 6752
  

Re: Take The Earth Quiz

Postby Squirrel Girl » May 3, 2006 3:03 pm

Wayne Harrison wrote:The following questions were asked during Earth Day in Aspen. Kevin Ward of Aspen Science Center made up the quiz. Nine-year-old Jessica Tyler got the most quiz questions correct (14). Can you beat her? Answers are listed below.

8. On the open sea a Tsunami may be only a few feet high, but can be_____ feet long.
A) 12 B) 100 C) 45 D) 150

8. B


Errrr. They got the units wrong. From the NOAA website:
As the tsunami crosses the deep ocean, its length from crest to crest may be a hundred miles or more
Barbara Anne am Ende

"Weird people are my people."
User avatar
Squirrel Girl
Global Moderator
 
Posts: 3192
Joined: Sep 5, 2005 5:34 am
Location: Albuquerque, NM
NSS #: 15789
  

Postby Wayne Harrison » May 3, 2006 4:12 pm

tsotsumi :tonguecheek:
User avatar
Wayne Harrison
NSS Hall Of Fame Poster
 
Posts: 2382
Joined: Aug 30, 2005 5:29 pm
Location: Pine, Colorado
NSS #: 18689 FE
Primary Grotto Affiliation: unaffiliated
  

Postby Squirrel Girl » May 3, 2006 8:59 pm

Wayne Harrison wrote:tsotsumi :tonguecheek:

:roll:
Barbara Anne am Ende

"Weird people are my people."
User avatar
Squirrel Girl
Global Moderator
 
Posts: 3192
Joined: Sep 5, 2005 5:34 am
Location: Albuquerque, NM
NSS #: 15789
  

Postby Cheryl Jones » May 3, 2006 9:45 pm

Wayne Harrison wrote:tsotsumi :tonguecheek:

:rofl:
User avatar
Cheryl Jones
Global Moderator
 
Posts: 2469
Joined: Sep 2, 2005 11:53 pm
Location: Virginia
Name: Cheryl Jones
NSS #: 14479 FE OS
Primary Grotto Affiliation: BATS
  

Postby hunter » May 4, 2006 5:12 pm

That should be in the jokes section Wayne, it's better than the last few for sure!
:rofl: :laughing:
hunter
NSS Hall Of Fame Poster
 
Posts: 395
Joined: Sep 9, 2005 9:47 am
Location: New Mexico
  

Postby Mike Cato » May 5, 2006 9:43 am

Welllllll, after two days of ignorance, I finally get it.

Extsellent! :banana:
Mike Cato
User avatar
Mike Cato
NSS Hall Of Fame Poster
 
Posts: 257
Joined: Sep 15, 2005 10:35 am
Location: Morgan City, Alabama
NSS #: 51489
Primary Grotto Affiliation: Huntsville SCCi
  

Postby bigalpha » May 5, 2006 10:16 am

well, I still don't get it. :panic:
User avatar
bigalpha
NSS Hall Of Fame Poster
 
Posts: 611
Joined: Sep 6, 2005 3:04 pm
Location: Central TN
  


Return to Open Talk Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users

cron